Pages

Free Gift

Sebarang pembelian euphoria mini pack dari blog comelceria akan menerima hadiah PERCUMA ini! Bergantung pada stok..Jika stok habis akan diganti dengan hadiah yg lain yer


Senangnya nak dpt hadiah percuma kan.... :) dan setiap pembelian mana2 trial pack di blog ini RM1 akan saya dermakan ke tabung anak2 yatim Malaysia....Membeli sambil beramal.

Tuesday, March 8, 2011

EBM - Bagaimana nak cairkan?


1. Pilih botol frozen EBM yang bertarikh paling lama dari bahagian beku.2. Turunkan frozen EBM ke bahagian bawah peti sejuk untuk dicairkan semalaman. keesokkan harinya susu akan cair… InsyaAllah ATAU....
3. ... lalukan frozen EBM di bawah aliran air paip.4. Bila dah cair, panaskan dengan cara merendam di dalam mangkuk berisi air panas/suam.


5. AMARAN KERAS !!!

* JANGAN cairkan frozen EBM at room temperature
* JANGAN gunakan microwave untuk mencairkan frozen EBM kerana ia akan merosakkan khasiat susu ibu.
* JANGAN masak frozen EBM di atas api, ini juga akan memusnahkan khasiat susu ibu.
* Elakkan memanaskan susu diawal pagi dan memasukkan ke dalam termos… kerana susu yang dipanaskan perlu dihabiskan dalam masa 1-2 jam sahaja.
* Susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula, so kene pandai budget supaya tak membazir.

TIPS

* Seelok-eloknya panaskan susu sejurus sebelum memberi bayi minum.
* Hold your baby when feeding EBM
* Jadikan feedings an enjoyable time for you and your baby. Rangsang bayi anda dengan berborak bersama baby dan berikan banyak senyuman.
* Sesudah minum, BURP kan baby anda.

INFO... INFO...Chilled EBM (Susu yg dah perah, disejukkan dibahagian sejuk (bukan beku)) normally akan terbahagi kepada 2 lapisan… atas dia bhgn lemak, bwh dia air.. this is perfectly normal, jangan pulak korang ingat susu tu basi and buang plak. Wat u need to do, is masa panaskan susu tu, GENTLY SWIRL the bottle to mix the lapisan.

credit to mommamia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...